Bokfliken

En flik för böcker som Procentpanik har läst är ett måste. Jag fick uppslaget av bloggaren Guldfirren som påminde mig att jag kanske borde ha en sådan. Sagt och gjort men det blir inga långrandiga recentioner av böckerna utan det är mer som en kom ihåglista för mig själv och möjligen en fingervisning till andra bloggare om vad/vilka böcker som finns där ute. FLiken kommer att uppdateras efter hand som jag läst nya böcker. Jag gör ibland avsteg från rena investeringsböcker och läser ibland även historiska böcker som på något vis rör ämnen som börs och investering eller pengar och ekonomi. Man kan aldrig lära sig för mycket. Bättre då att ta lärdom av andra som har lång erfarenhet så slipper du begå alla idiotiska misstag själv. Läs böcker för bövelen!En Klassiker skulle jag vilja påstå. Peter Lynch är en fondförvaltare från USA som lyckades riktigt bra med sina investeringar. Han har många kloka ord att säga även om man inte direkt kan aplicera det på sitt eget sparande så är ändå kärnfulla uttalanden han gör värda att ta riktning på. Själva iden är att köpa undervärderade bolag och sedan sälja med vinst. Helst ska man hitta företag där kurserna hundra eller tusenfaldigas i värdestegring. Jag läste den engelska utgåvan och några gånger stötte jag på ord jag inte hört förut eller kunde betydelsen av så då fick jag slå upp dem. Jag ser boken som ett top tre val i katergorin böcker att rekommendera.  


Pensionsbluffen skriven av Joel Dahlberg beskriver hur vårt gamla pensionsystem med ATP var uppbyggt och varför det inte fungerade. Han beskriver även hur det nya systemet byggdes upp och fram till det reviderade vi har idag. Många tuffa sanningar som rent av är svårsmälta. Att politiker som lever i en annan värld får besluta över de som tvingas leva med den usla pensionen som 50, 60 och 70-talister kommer att få. Läs boken med risk för att du är asförbannad när du är färdig! Joel tar även upp 70st fonder som finns som val i tjänstepensionen med förklaringar och positiva såväl som negativa sidor av dem. Om du inte har fattat att du kommer att få en skitpension den dagen du slutar jobba så är boken att rekomendera.
HQGATE  är en motvikt mot Karolina Neuraths bok om HQ skandalen och HQ banks krasch. Man får läsa om historien ur ett annat perspektiv än det vi varit vana vid. Uppdrag granskning på turbo! Boken är inte lättläst och viss upprepning förekommer men författaren hade nog inte kunnat gå runt denna fakta på annat vis. Intressant med Mats Qvibergs relation till Sven Hagströmmer både före under och efter kraschen. Mycket skit i kullisserna som vi vanliga dödliga aldrig fattar och boken är stundtals riktigt spännande.Historien om familjen Medici och den otroliga förmögenhet de lyckades "bygga" upp genom tjuv o rackarspel. Ingenting för dagens investerare men ett visst intresse ur det historiska perspektivet ger boken dock.
Två av mina favoriter i samma bok. Warren Buffetts karriär skriven av Per H Börjesson som brukar kallas Sveriges svar på WB. Inte helt rättviskt kanske då WB är PHB:s idol och en aning rikare! Men PHB har annamat WB:s filosofi och den gillar även procentpanik. Boken är välskriven och jag gillar den. Jag tycker att man ska ha läst boken då den ger en inblick i WB:s liv genom sekler. Om jag minns rätt är där även en uppsjö av sköna citat från WB.

Marcus Hernhags bok att lyckas med aktier är lättläst och ger en del tips. Ingenting jag inte läst om innan men alltid kul med en svensk skribent. Kanske mer åt nybörjarhållet men ändå klart läsvärd.
Jag gillar Jan Öbergs bok Slå börsproffsen! Den är lättläst och bra förklarad. Jan har en egen strategi för hur man behåller sina pengar och får en bra utveckling på kapitalet man satsar. Det jag gillar mindre är att strategin bygger på köp o sälj. Men är man en orolig själ som inte vill ha pengarna på börsen då det går neråt så kan man gott anamma hans strategi.Helt ärligt så minns jag inte alla detaljerna i boken men jag minns att jag fick någon liten pusselbit jag saknade i mitt investerande..
Tråkig, torr och segläst men ack så bra! Sigurd kan verkligen konsten att på molykylär nivå förklara hur värdepapper är uppbyggda och hur de reagerar på olika faktorer. Som med alla andra böcker får man med sig något till sin erfarenhetsbank ur denna boken.
Anders Haskel förklarar vad fonder är och hur de är uppbyggda. Eftersom jag själv gillar konceptet med fonder och investerar i dem så upplevda jag att jag fick många bra insteg och att förståelsen för mina placeringar ökade. 
Svenska förmögenheter skriven av Göran Hägg.Jag ger boken rakt av 5 av 5 möjliga. Jag kan heller inte annat än rekommendera dig att läsa den! Man får reda på så många saker både rent historiskt men även sakligt och faktabaserat på ett rakt och utan omsvep övertygande sätt med inslag av humor. Göran Hägg måste vara hatad av många rika släkter då han inte räds att skriva om både tjuvaktiga beteenden och om ointillegenta och även rent sinnesjuka personer som förekommer här. Att flera av grundarna till dessa förmögna släkter inte drog sig för någonting för att uppnå makt och rikedom är säkert en nyhet för många av oss. Ett utstuderat fifflande med räkenskaper för att undgå skatt kan få dagens skattefifflare gröna av avund. Finurligheten visade inga gränser. Att Investors grundare var en av de främsta i detta gebit var för mig en total nyhet och nu ser man med lite andra ögon på dessa berg av pengar som företaget/stiftelsen förfogar över.

Till en början var jag en aning skeptisk då boken i mångt o mycket tar upp kortsiktig trading vilket är den totala motsatsen till min egen fiosofi. MEN och det är verkligen ett stort men, den tar upp så många olika ämnen och behandlar både fundamental som teknisk analys och att man faktiskt kan kombinera dessa på ett utmärkt sätt i sin egen investeringsfilosofi. Boken tar även upp begrepp som förekommer när vi ska investera och faktum är många av dessa var nya för mig som ex positionstrading, squeezeindikator, kursintervall osv. Det låter krångligt men jag tycker ändå Rosén lyckas med att förklara även för mig som inte är en trader. Jag gillar boken som varvar mellan fundamental analys och tecknisk analys och kryddar med både kända och mindre kända citat. Jag har nog inte läst någon annan bok som är så komplett som denna. Jag har lånat den på biblioteket men överväger starkt att köpa den för att ha i bokhylla och plocka fram den då och då för att friska upp minnet. Kapitel 2, Begrepp att känna till, ger förklaringar på många av uttrycken som vi slänger oss med och en ordlista i slutet av boken kompletterar upp och sammanställer i stort sett allt som är värt att veta. Boken är utgiven 2011 och kan på vissa ställen kännas en aning "inte upp to date". H&M är ett exempel som ofta återkommer i boken och i dessa dagar med den aktiens nedgång kan det nästan kännas ironiskt att det manglas som ett stabilt företag. Den viktiga psykologiska biten tar Tobbe upp flera gånger och betonar hur viktig den är. Oavsett om kontentan av boken är att man ska gå ur börsen när börsklimatet pekan neråt och att långsiktig placering mer är en kortsiktig placering som gått fel så tycker jag mycket om denna boken. Den gav mig lite att tänka på, mer information än jag trodde den skulle ge och är överraskande bra skriven. En uppdaterad nyutgåva hade varit en fin precent till vilken investerare som helst. En favorit och en av de mest kompletta och bästa böcker jag läst.

Alla böcker om ekonomi jag läser ser på ett eller annat vi till att ge mig en liten bit i det stora ekonomiska pusslet som jag brukar kalla det. Man vill ju gärna tro att man kan och förstår många av tekniska termer och strategier som finns men så fort man har läst en bok så brukar det ge mig en liten pysselbit till som i framtiden kan vara avgörande för om jag tar ett bra eller dåligt ekonimiskt beslut. BLI GRYMT RIK PÅ AKTIER skriven av Anders Haskel är inget undatag. Boken tar på ett pedagogiskt och enkelt sätt upp alla de vanligaste långsiktiga sätten att skapa sig en bra förmögehet på. Han tar på flera ställen i boken upp och betonar betydelsen av att vara långsiktig och inte kasta sig in i köp. Det lönar sig oftast att tänka igenom sin strategi och sina inköp långt innan de sker. Att sova på saken och att om du köper aktien idag eller i morgon inte spelar någon roll i det långa loppet. Jag gillar boken och främst tilltalade mig den delen som handlar om psykologi och självinsikt. Ett stycke som många investerare skulle behöva läsa och begrunda. Boken riktar sig till både nybörjare och till den som hållit på ett tag. Rekommenderad läsning.


Ännu en bok om investeringar som läggs till på min erfarenhetsbank. Investera som mästarna (från soros till Aktiestinsen) skriven av Jonas Bernhardsson. Och den självklara frågan blir då, kan jag lära mig att investera som en mästare? Ja man får ju många bra tips och även en sammanställning över hur mästarna har tänkt och vad de grundar sina beslut på. Sedan är det kanske skillnad på att förvalta 100 miljoner något som en vanlig dödlig aldrig kommer i närheten av. Men flera av mästarna har faktiskt börjat från noll och sedan konsekvent investerat under lång tid och blivit mångmiljonärer. Boken visar också på att det inte endast är en filosofi eller ett enda investeringssätt som är det "riktiga" utan du kan nå framgång på flera olika vis. Trots detta så blir det en sammanfattning i slutet av boken på gemensamma faktorer som många av investerarna har som gjort dem framgångsrika. Förstå vad du äger, var långsiktig, pris är vad du betalar värde är vad du får osv. Klyschor vi hört många gånger men som verkar fungera. En sak man tar upp i boken är att man ska skapa sig en egen stil. Dvs, du ska investera så som du själv är. Har man klent tålamod kanske det är bättre att du blir en trader. Du kan vara ett mellanting mellan trader och långsiktig eller enbart långsiktig. Det är upp till dig och din personlighet. Att väldigt många av kanoninvesterarna blivit väldigt gamla, flera av dem över 90år bidrar säkert till deras framgång (i alla fall de som är långsiktiga)  men är nog mer en slump. Ex. Peter Lynch var bara verksam under ca:15 år innan han drog sig tillbaka som mångmiljardär. Sammanfattningsvis så beskriver boken i stora drag hur alla kanonerna på börshimmelen har agerat för att nå framgång och det finns som vanligt någon liten mening som sätter sig i minnet. Däremot så går boken inte in på detaljer i investering och det är heller inte bokens syfte, då finns det 20 andra böcker du kan läsa. 


Somliga böcker gör mer avtryck än andra. somliga böcker lämnar efter sig ett spår eller ett minne. Detta är en sådan bok. Jag lägger den på min topp tre lista över riktigt bra börsböcker. Jag skulle vilja påstå att den innehåller allt som är värt att veta. Mycket detaljerad och utförligt beskrivet. Jag snappade upp ett par tre detaljer jag inte visste förut så jag läste verkligen denna bok med god behållning och kan inte annat än rekommendera er att läsa den. Jag anser att den kanske inte passar om man är alldeles färsk på investeringar men definitivt om du kommit igång lite grand.

2 kommentarer:

 1. Halloj PP,

  Vad roligt att jag kunde bidra med en idé :)
  Nu behöver jag inte spara en fil med boktipsen utan kan enkelt surfa hit och bli påmind. Klockrent för mig som har minne som en guldfisk. Det blir bra när jag är på bibblan ;)

  Stort TACK för att du delar med dig!

  Keep up the good work.

  /Guldfirren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får hela äran firren eftersom iden var din!

   Radera